Het ambacht leer je ook in Gouda
Sinds dit voorjaar leidt Roelie Seinen van RoSein Meubelstoffering twee dagen per week een leerling van de Ambachtsacademie op in haar atelier aan de Goejanverwelledijk in Gouda. Leeftijdsgenoot Irma de Vree (58) uit Woubrugge, leert het vak van meubelstoffeerder door 1,5 jaar mee te draaien in het bedrijf van Roelie. Naast de twee dagen in Gouda, is Irma drie dagen per week ‘in de leer’ bij Henk Vinkesteijn van meubelstoffeerderij ’t Singeltje in Voorburg.
Irma volgt de opleiding meubelstoffeerder via de Ambachtsacademie. Deze opleiding is gebaseerd op het leerling-gezel-meester-systeem. Dat is wat de Ambachtsacademie voorstaat: het vak leren in de praktijk van mensen uit het vak.
Hergebruik
Voor Irma is dit dé manier. Om een ambacht in de vingers te krijgen moet je vlieguren maken. En dat is wat ze nu kan doen. Irma draait vijf dagen per week mee in Gouda en Voorburg om uiteindelijk zelf in deze branche aan de slag te gaan. Irma: “Ik ben voorstander van hergebruik en vind het heel fijn om met mijn handen te werken. Het vak leren van een leermeester, zoals dat vroeger ook ging, past bij mij.”
Roelie: “Meubels stofferen is een vak dat je gaandeweg steeds beter in je vingers krijgt. Ik doe dit werk nu 10 jaar na een opleiding op het Hout- en Meubileringscollege in Rotterdam. Je loopt tegen verschillende dingen aan, waarvoor je een oplossing moet bedenken. De opdrachten zijn heel divers. Je kunt projecten gaandeweg wel beter inschatten. Als de stof verwijderd is, zie je pas echt hoe het binnenwerk eraan toe is.” Roelie is erg content met haar leerling en ook met de andere leermeester Henk in Voorburg. “Hij is al ruim dertig jaar stoffeerder en dat is echt te merken. Af en toe heb je behoefte aan overleg: hoe zou jij dit aanpakken?“
Irma en Roelie werken gezamenlijk aan een opdracht. Het atelier in het voormalige Dijkmagazijn van het Hoogheemraadschap Rijnland is niet zo groot. In Voorburg werkt ze aan haar eigen projecten. Ze weet inmiddels veel van demonteren, opbouwen en vulmaterialen. Irma: “”We overleggen en lachen ook heel wat af. Het is fijn samenwerken als je iets moeilijks moet oplossen of als ergens nogal wat kracht aan te pas komt. En als het tegenzit, kun je ook even uitrazen.”
Roelie: “Een paar extra handen zijn soms zeer welkom. Dan zeggen we tegen elkaar: dat kun je in je eentje toch nooit voor elkaar krijgen? Het ‘leermeester-gezel-schap zorgt dan ook voor een hoop werkplezier. Een klus die af is geeft ons beiden heel veel voldoening.”
Meubels stofferen is maatwerk en vereist vakmanschap. Veel mensen laten hun meubel stofferen omdat het voor hen emotionele waarde heeft en het gewoonweg op de stof na te goed is om weg te gooien. Roelie: “We merken de laatste tijd steeds vaker dat mensen vanuit het oogpunt van duurzaamheid kiezen voor herstofferen.”
Irma “Dat is een mooie ontwikkeling. Er wordt zoveel weggegooid, alleen omdat de buitenkant versleten is. Wat dat betreft hoop ik dat het tij keert en er weer oog is voor het ambacht in Nederland. Ik vind het heel mooi dat ik weer met mijn handen kan werken en haal daar veel voldoening uit. “
Arbeidsintensief
Er zit veel tijd in advies, stof uitkiezen, demonteren, opbouwen en herstofferen. Wat dat betreft is het een ondergewaardeerd vak. Irma: “Het is verrassend om te zien hoe vernuftig meubels in elkaar kunnen zitten. Rompen van degelijk beukenhout zijn echt wel de moeite waard om opnieuw te stofferen. Roelie: “Laatst zag ik een stoel met versleten armleggers verslonden worden door een vuilniswagen. Zo zonde. Zo’n zelfde stoel had ik onlangs samen met Irma nog gestoffeerd!”
Irma koos voor het vak meubelstoffeerder, nadat ze haar baan als trainer/coach op het gebied van efficiënt- en resultaatgericht werken was kwijtgeraakt. Door Corona was het aantal cursussen teruggelopen en de aanleiding voor ontslag ontstaan. In haar zoektocht naar een andere baan heeft ze nog even gedacht om het leraarschap op te pakken, maar uiteindelijk koos ze voor het stoffeervak. Ze heeft de kans de opleiding te volgen, met behoud van ww-uitkering, met beide handen aangegrepen.
In goed gezelschap
Irma is dus nu gezel. Een woord dat in de vergetelheid is geraakt. Zouden gezelschap en gezelligheid ervan afgeleid zijn, vraagt Roelie zich af. Zij vindt het mooi dat ze als leermeester Irma kan opleiden. Als ZZP-er is het fijn om niet altijd alleen te werken. Bovendien is het goed vertoeven op de dijk met een prachtig zicht op de Hollandsche IJssel.
Over de Ambachtsacademie
Via de Ambachtsacademie worden in heel Nederland mensen omgeschoold door ervaren ondernemers. Zij leiden mensen op voor 19 verschillende ambachten waaronder kledingreparateur, lijstenmaker, glazenier en schoenhersteller.
Het ministerie van SZW financiert deze opleidingstrajecten. Om de werkgelegenheid te behouden en werkloze kandidaten een toekomst te geven in een nieuwe branche. Meer informatie over dit initiatief vind je op www.ambachtsacademie.nl.
Welkom bij RoSein Meubelstoffering
Kom tijdens een wandelingetje of fietstocht over de Goejanverwelledijk gerust eens langs. Het atelier bevindt zich op de hoek van de toegangsweg naar de Waaiersluis en Goejanverwelledijk schuin tegenover de Leo Vromantoren en Georgine Sanderstoren.
Over AmbachtNederland
AmbachtNederland is een stichting opgericht om ambachtelijke bedrijven en branches te versterken. De vraag naar gekwalificeerde ambachtslieden is groot en de instroom blijft in veel branches achter bij de vraag. Dit vraagt een opleidingsmodel dat past bij het ambacht en bij volwassenen die in de eigen regio een opleiding willen volgen. Meer informatie over de Ambachtsacademie vind je op www.ambachtsacademie.nl.
Contact
Wil je meer weten dan kun je contact opnemen met Roelie Seinen via 06-23893571 info@roseinmeubelstoffering.nl. Bij vragen over de Ambachtsacademie en AmbachtNederland kun je terecht bij Mascha Scholten via m.scholten@ambachtnederland.nl / 06 18 44 55 57.