Hoe doe ik het?

Hoe ga ik te werk?

Stofferen is zeker niet altijd voordeliger dan een nieuwe stoel aanschaffen. In onze weggooimaatschappij zijn meubels niet meer voor het leven gemaakt. Als het binnenwerk van slecht materiaal is, dan is herstofferen geen optie. Zijn er goede materialen gebruikt voor binnenwerk, dan is het zeker een overweging waard. Op deze manier lever ik een bijdrage aan een circulaire economie.

Mensen vinden weleens een stoel in een kringloopwinkel of op een rommelmarkt. Daar kunnen bijzondere exemplaren bij zitten, die de moeite van het stofferen waard zijn. De aanschaf was misschien een koopje, maar herstofferen is dat vaak niet.
Als een stoel gedemonteerd is, kom je nog wel eens voor verrassingen te staan. Soms is het nodig om te overleggen over verdere stappen. Wanneer het houtwerk ook gerestaureerd moet worden, werk ik samen met een meubelmaker.

Het atelier van RoSein Meubelstoffering is niet groot. “Ik werk aan één project tegelijk en banken zijn voor mij vaak een maatje te groot.”
Roelie Seinen: “Een stoel herstofferen is veel en zwaar werk. Het demonteren levert nog wel eens verrassende vondsten op maar ook tegenvallers. Natuurlijk ook mooie oplossingen of constructies die heel vernuftig zijn. Omdat het maatwerk is, is elke stoel weer anders.“
Het proces leg ik vast in notities en op foto’s. Dat doe ik in eerste instantie voor mezelf, maar daarmee kan ik ook laten zien hoe het werkproces verloopt. Stofferen is een creatief en technisch proces. Elke stoel heeft zijn eigen verhaal.

Het is een bijzonder moment als de stoel weer thuiskomt bij de eigenaar. Niets is fijner dan een blije klant. Het klinkt misschien raar, maar soms is het moeilijk afscheid nemen. Als je er dagen met zorg en aandacht aan gewerkt hebt, valt het niet mee. Alsof je een kunstwerk aflevert. Het is een mooi ambacht. “Ik zet nog wel eens mijn handtekening met datum op de romp. Dat is een oud gebruik in het vak. Zo’n handtekening kom ik in ouderwets handschrift nog weleens tegen. Tja, vakmanschap is meesterschap. Dat vonden kennelijk ook mijn voorgangers.”

CONTACT

Heeft u vragen of een meubelstuk dat een nieuw leven nodig heeft? Vul het formulier in en ik kom zo snel mogelijk bij u terug!

Contact